Tartalomjegyzék

Alakformáló, Spa harisnyák
Coco Chanel
Combfix vagy harisnya?
Férfi termékek
Harisnya termékekről
Harisnya viselet, protokoll
Harisnyajavítás
Kompressziós harisnyák
Leggings, Capri
Praktikus tanácsok
Zokni

Friss topikok

Állandó oldalak

Cimkék

Archívum

Létrehozva:
2013-07-12 16:15:28

Harsinya termékek alapanyagai

Harisnya termékek alapanyagai


Harisnya termékek alapanyagai vintage-nylon-stockings-1.jpg


Vásárláskor érdemes odafigyelni, az általunk választott harisnya minőségére, alapanyag előállítására, mert pár száz forintos különbséggel már kaphatunk számunkra megfelelőbb alapanyagú harisnyát. Mert ugye nem mindegy senkinek sem, hogy egész napos viselet során miben van a lába és milyen a komfort érzete benne.

Bambusz

A bambusz szál egy speciális cellulóz szál, mely bambusz pépből, mint alapanyagból készül egyedülálló, védett technológiánkkal. Először zúzással pépet állítunk elő a bambuszból, mely többlépcsős feldolgozáson és fehérítésen megy keresztül. Ezután készül el a bambusz szál. Tesztek bizonyítják kedvező tulajdonságait, mint a tartósság, ellenállóság és szívósság. A vastagsága és fehérsége hasonló a klasszikus viszkózhoz

Szintetikus cellulóz szál

Természetes alapanyagból, vagyis cellulózból szintetikusan előállított szálak kollektív megnevezése. A cellulóz minden növény alapösszetevője. A szintetikus cellulóz szálat (más névenn Reyon/Rayon-vagy műselyem) először 1920-ban állítottak elő. Ez az anyag indította el a finom, viszonylag áttetsző harisnyák gyártását és viseletét a korszak divatja szerint. A szoknyaszegély mind rövidebb és rövidebb lett, a női lábakból pedig egyre kevesebbet takart. A cellulóz fában és szalmában lelhető, a gyapjúban pedig szinte tiszta formában fordul elő. Fehér anyagként vonják ki, majd további kezelés után különféle típusú szálakat készítenek belőle, mint például a viszkóz, Modal, Cupro-szál vagy acetilcellulóz..

Pamut

Már majd 8 000 éve ismert. A szálakat a gyapot magjából nyerik. Értéke a gyapotszál hosszától (20-55 mm) és annak egységességétől függ. Légáteresztő-képessége és folyadék-elnyelőképessége miatt a bőrnek kellemes érzést nyújt. Ellenáll a fénynek, időjárásnak, mosható, nem tépődik és nem zsugorodik. A fehér gyapot kifőzhető. A különösen finom és nagy értékű fajták, mint például az Egyiptomból származó Karnak és a Mako, a harisnyakészítés a legkedveltebb alapanyagai. Mivel a gyapot természetes alapanyagokból származik, tökéletesen rugalmatlan. Általában Thanelaszttal párosítják, amely előnye, hogy a bőrt nem irritálja. Eredményeképpen a harisnya kitűnően idomul. A gyapotszálat kezelik, hogy annak minőségét növeljék:

  • Mercerezés: a gyapotszálat sós-oldatban nyomás alatt lelapítják. Ezzel az eljárással magasfényű hatást érnek el.

  • Fésülés: a hosszú gyapotszálak közül eltávolítják a szennyeződéseket, csomókat és rövid szálakat. Így lesz a szál lágy tapintású.

  • Az szuper-fésülés a fésült gyapotszál legutolsó fázisa – szuper lágyság és csúcsminőség.

  • A pörkölt gyapjúszál kiálló végeit lepörkölik így simább lesz.

Cupro-szálak

A viszkózához hasonló cellulóz szál, de tapintásra rugalmasabb. Ezért gyakrabban használják női alsónemű és bársony gyártására.

Elasztán ELASTANE

Egy rugalmas poliuretán, amely szinte a radírgumi tulajdonságaival rendelkezik. Más fonál, pl. a poliamid kombinációjaként használják. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát. A Thanelast szál rugalmas, könnyen tisztítható, ellenáll a tengervíznek és a fénynek. Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártására használják. Leggyakoribb márkanevei a Lycra (a Du Pont a jelenlegi neve Invista cégtől) és a Dorlastan (a Bayer cégtől).

Lycralycra_logo.gif

A Du Pont cégtől származó Thanelaszt márkaneve. Magában soha sem használatos, ezért pl. nylonnal fonják egybe. A Lycra a 60-as években került használatba. Kezdetben csak mint segédanyag, később viszont a finom, divatos harisnyák gyártására használt anyag.

  • A Lycratartalmú termék jobban idomul, élettartalma pedig hosszabb. A hagyományos harisnya vagy elszakad a rugalmatlansága miatt, vagy a nem eléggé feszes anyag fennakad valami durva felületen és azonnal foszlani kezd.

  • Mivel a Lycra rugalmasságot biztosít, a finom harisnya gyártói a legkülönbözőbb féle fonalakat használhatják fel (a sima nylontól kezdve egészen a mikroszálig). Ha a Lycrát rostszállal szövik össze, mint például a gyapjú, gyapot, vagy a selyem, átszőtt anyagot kapunk: a Thanelaszt mag láthatatlan marad.

  • A Lycra-tartalmú harisnya a 90-es években jutott a hasonló piaci termékek élvonalába.


Microfibra:


Mikrószál Szintetikus szál. A dobozon megjelenő szó eleji „micro” jelző nem függ semmiféle szabályzattól. A legegyszerűbb magyarázat, hogy olyan szál, melynek vastagsága kisebb, mint 1 dtex, ezért szabad szemmel alig látható. A szövőanyagot, amely általában nylon, a fonórózsa szuper finom szórófejen hajtják át. Így egy fonalat akár 100 nagyon vékony szál (kapilláris cső) is alkothat. Ez az oka annak, hogy a mikrószálból gyártott termék légáteresztő-képessége megközelíti a természetes szálét. A mikrószál további előnye, hogy tapintása kellemes és puha, szövése egyenletes és sima, hordása pedig nagyon könnyed.Lycra® 3D lycra3d.gif

A 90-es években fejlesztették ki. A nylonnal összesodort Lycra szálat minden sorba belekötik. Ennek eredményeképpen az öltések tökéletesen simák és egyenletesek, a harisnya pedig szépen feszül a lábon, ami a 3-Dimenziós rugalmasságának köszönhető, így abszolút komfort érzetet biztosít a viselőjének.


Modallenzing_logo.jpg

Viszkózhoz hasonló cellulóz szál megnövelt nedvességfelszívó-képességgel. A Modalt pl. férfi ingek és ágynemű gyártására használják.

Természetes szál

Természetes növényi vagy állati eredetű szál. A fonál rövid és hosszú gyapjúszálak összeszövésével készül csavarással vagy tekeréssel. A gyapjú, a vászon, a gyapot és a selyem természetes szálak.

Nylon

A Du Pont cég 1938-ban legyártott termékének védjegye. Poliamid, amely forradalmasította a láb ruhadívatat. A nylon szó a Satin Sheers anyagok gyűjtőneve lett és a „Szívós, mint az acél, de áttetsző, mint a pókháló“ szlogennel árusították. A nylon kulönboző fonálerősségben (den/dtex) készül és manapság már számos modern harisnyaáru fontos alapanyaga, mint pl. a Satin Sheers és a Lycra 3D.

Poliakril/Akril

Alacson sűrűségű szintetikus szál, amely könnyen borzolható. Gyapjas szerkezetű, nem szöszöződik, nem zsugorodik és könnyen mosható. Magas hőre érzékeny, viszont könnyen vasalható. Kötött és plüssáru gyártására használják, mint pl. a pokrócok, bevonatok, huzatok és a szőnyegek.

Poliamid

Szintetikus szál, amely nehezen tépődik, kopásálló, könnyen festhető és formálható is egyaránt. Jobban ismert a Perlon és Nylon márkanevek alatt. Nagyon tartós és könnyen mosható. Aránylag alacsony olvadáspontjának köszönhetően magasabb hőmérsékleteknek nem áll ellen. Főleg finom harisnyák, női alsónemű, korzettek, mellények és fürdőnadrágok gyártására használják.

Poliészter

Szintetikus szál, amely a Poliakril/Akril szálakhoz hasonlóan jó hőállóképességű és könnyen tisztán tartható. Jellegzetesen jó formatartású, tartós és nem gyűrődik. Például női és férfiruházat, függönyök, nyakkendők és párnabélések gyártására használják.

Satin Sheers fenyes_har..jpg

A 80-as években fejlesztették ki: egy lycra-szál, amelyet váltakozva szőnek össze egy sima, fényes nylon-szállal. Az eredmény egy magasfényű, luxuskivitelű anyag.

Selyem

Selyemhernyó selyemgubójából szőtt természetes szál, amely a legfinomabb textil- alapanyagok egyike. Nem más, mint a selyemgubót képező hosszú, vékony szál. Kétféle típust termesztenek: nyers selymet és eperfa selymet, melyet az eperfa selyemhernyó (lepke) gubójából nyernek. A selyemgubó középső részéből megközelítőleg 1 200 méter selyemszál nyerhető anélkül, hogy az elszakadna. Ezután a szálakat kifőzik és deapretálják, hogy lágy és festhető legyen. Jellegzetességei: fényes, könnyű, nagyon lágy, majdnem gyűrhetetlen, nyáron hűvös, télen pedig meleg. Gyapjú vagy gyapot felhasználásával a selyemből harisnyát gyártanak.

Streccs-fonál

Különleges harisnyafonál, amely kevésbé kunkorodik (formálódik). Krepp-fonál néven is ismert. A streccs-fonálból készült termékek kevésbé rugalmasak, a hagyományos krepp áruval ellentétben viszont határozottabb öltések jellemzik.

Szintetikus szál

Szintetikus szál, amely főleg ásványi olajból készül. A fonál gyártásakor a szövésre szánt anyagot fonórózsa apró lyukán hajtják át. Így a szálak száma megegyezik a fonórózsa lyukainak számával. A Poliakril/Akril, a poliészter, a poliamid és a Thanelast mind szintetikus szálak.

Meryl szál.

mini_meryl_skinlife_logo.jpg

Gyorsan száradó, légáteresztő, bőrbarát amely maximális kényelmet, nyújt mozgás közben is. Száradási ideje háromszor gyorsabb, mint a pamuté, az anyag érzete selymesen kellemes tapintású. A rugalmassága biztosítja, hogy az anyag hosszútávon megtartsa a formáját Könnyen kezelhető, gépben mosható és nem igényel vasalást.

Tactel

A Du Pont cég által bejegyzett márkanév, amelynek neve számos poliamid alapanyagú ruhafonalat takar. Fényének és különösen finom szálainak köszönhetően különféle divatvariációk gyárthatóak belőle. A Tactel könnyen tisztítható, kiváló lég-áteresztőképességű, ezért kitűnően szabályozza a meleget és a nedvességet.

Viszkóza

A nedves sodrással készült cellulóz szál kiváló nedvesség-felszívó. A viszkózból készült ruhanemű kellemes és bársonyos érzés a bőrnek és hasonlít a gyapjúhoz, vagy a gyapothoz.

Gyapjú

Állati szőrből készült természetes szál, amely melegen tart, felszívja a nedvességet, formatartó és nem gyűrődik. Ezeket a kiváló tulajdonságokat, melyek csak növelik felhasználási értékét, még más anyagokkal való párosítás után sem veszíti el. A következő fajta új (élő állatokról nyírt) gyapjú-fajtákat használják a leggyakrabban: Merino – Merino birka, Angóra – nyúl, Kasmír – hegyikecske és az Alpaka – láma.