Tartalomjegyzék

Alakformáló, Spa harisnyák
Coco Chanel
Combfix vagy harisnya?
Férfi termékek
Harisnya termékekről
Harisnya viselet, protokoll
Harisnyajavítás
Kompressziós harisnyák
Leggings, Capri
Praktikus tanácsok
Zokni

Friss topikok

Állandó oldalak

Cimkék

Archívum

Létrehozva:
2013-09-26 16:37:06

Mi a különbség üveg- és a lycraszálas termék között?

Mi a különbség üveg- és a lycraszálas termék között?

Az a tapasztalatom, hogy a hölgyek sok esetben félre értelmezik az üvegszálas és a lycraszálas termékeket. Régen egyszerűbb volt a dolog, mert voltak az üvegszálas, krepp és a flór harisnyák, harisnyanadrágok. Ma már csak ámulunk, hogy a Hi-tech technológiával micsoda termékek kerülnek piacra a gyártóktól. De térjünk vissza az eredeti kérdésünkhöz, hogy mi is az üveg-, illetve lycraszálas harisnya termékek közti különbség!

dalia15.jpg Üvegszálas, más néven sztreccs harisnyák, mint a neve is mutatja üvegszerűek, áttetszők, azaz 10 vagy 15 den vastagságúak. (Tehát, ne kérjünk 20 vagy 40 den-es üvegszálas harisnyanadrágot.) Ezek egyáltalán nem tartalmaznak elasztán (lycra) szálat. Ami a csomagoláson fel van tüntetve 3 vagy 5 %, az csak a deréköv részében van. Ebből kifolyólag nem kellően rugalmas, nem veszi fel a láb formáját, mint egy lycra szálat tartalmazó harisnya. A szál merevsége miatt sérülékenyebb. Mi az oka, hogy még sem tűnt el teljesen az üzletek polcairól? Egyrészt az alacsonyabb ár, másrészt az elasztán hiánya miatt áttetszőbbnek tűnik. Van, akit zavar az elasztán tartalmú harisnyanadrág rugalmassága, szorossága.

A minőségi harisnyák, harisnyanadrágok már kivétel nélkül minimum 10 % feletti arányú elasztán (lycra) tartalommal kerülnek forgalomba. Az elasztánszál olyan rugalmas, hogy az eredeti hosszához képes ötszörösére is képes megnyúlni, a minőségi lycra pedig akár hétszeresére is.

(Fotón, a Donna BC üvegszálas harisnyanadrág van.)
lycra.jpg Lycra: az Invista cég elasztánszálának a regisztrált neve. A lycra-tartalmú termék jobban idomul a lábra, élettartalma pedig hosszabb. Ennek a márkajelét a gyártó jogosan feltünteti a csomagoláson. Ezt még lehet fokozni szimplán vagy duplán fedett lycra szállal, amelynek köszönhetően még rugalmasabb puhább, lágyabb és sokkal tartósabb lesz a termék.

A hagyományos üvegszálas harisnya vagy elszakad a rugalmatlansága miatt, vagy a nem eléggé feszes anyag fennakad valami durva felületen, és azonnal foszlani kezd.

L20jel.jpg Tehát, Hölgyeim, válasszanak Lycra-szálas harisnyanadrágot!
Tartós, elegáns, ezáltal nagyobb önbizalmat ad a viselőjének.
host1_250x350.jpg